Macskamentás aprósütik
Hozzávalók: 1 bögre Graham liszt 2 evőkanál búzacsíra 1/4 bögre szójaliszt 1/3 bögre tejpor 1 evőkanál tengeri moszat (bioboltokban kapható) 1/2 teáskanál csontliszt (állateledel szaküzletben kapható) 1 teáskanál összetört, szárított macskamentalevél 1 evőkanál melasz 1 tojás 2 evőkanál olaj, vaj vagy zsír 1/3 bögre tej vagy a víz.
Keverd össze a száraz hozzávalókat. Add hozzá a melaszt, tojást, zsiradékot, a tejet (vagy vizet). Nyújtsd ki a tésztát, és vágj belőle keskeny szalagokat. Zsírpapírral vagy szilikonnal bélelt tepsiben, 180 fokos sütőben, 20 perc alatt kész. A kisült szalagokat törd apró darabokra. A cicák szeretik, és nagyon jól tisztítja a fogukat.
Halpuding
Hozzávalók: 1 bögre maradék hal az ebédről 1/2 bögre víz kb. 1/2 bögre zsemlemorzsa.
A főtt, feldarabolt – szálkamentes – halhoz még melegen keverd hozzá a zsemlemorzsát és a vizet. Egy-két perc alatt forrald össze. Ha már csak langyos, tegyél belőle a cica száraztápjára, és hagyd teljesen kihűlni.
Macskakocsonya
Hozzávalók: 3 csésze csirkeleves 4 és 1/2 evőkanál liszt 1/4 bögre apró kockákra vágott sárgarépa 3/4 bögre főtt, ledarált hús és hal keveréke.
A csirkelevest hagyd kicsit hűlni, majd add hozzá a lisztet. Ha kicsit csomós lesz az sem baj. Lassú tűzön, folytonos keverés közben forrald össze míg krémes lesz. Ekkor add hozzá a répát és a halat, majd forrald pár percig tovább.
Porciózd adagokra, hagyd kihűlni. Cicád imádni fogja ezt a kocsonyás finomságot.
Krémes ebéd idős macskáknak
Hozzávalók: 1 csirkehúsleves kocka maradék főtt csirke kicsontozva, ledarálva reszelt sajt 1 dl víz.
A leveskockát tedd forrásban lévő vízbe, hogy feloldódjon. Add hozzá a darált főtt csirkehúst és némi reszelt sajtot. Puding sűrűségű lesz. Ha a leveshez mérten kevés a maradék husi, csökkentsd a folyadék arányát.
Cicaropogós
Hozzávalók: 1/2 bögre búzaliszt 1/2 bögre zsírszegény tejpor 1/4 bögre búzacsíra 1/4 bögre kukoricaliszt 1/2 evőkanál élesztő fél  felvert tojás 1/2 bögre csirkeleves (leveskockából is jó) 1-2 evőkanál felaprózott macskamenta 1 evőkanál olaj 15 dkg húsféle az alábbaik közül (egyfélét válassz): olajos tonhal, csont nélküli főtt csirkehús, apróra vágott főtt máj, kiszálkázott makréla.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy kis üvegtálban pépesítsd a választott húsfélét. Egy közepes üvegtálban keverj össze minden száraz hozzávalót. Add hozzá a tojást, az olajat, a csirkelevest és a szárazanyagokat. Keverd hozzá a húspépet. A kapott ragadós tésztát öntsd belisztezett gyúródeszkára, és alaposan gyúrd át.
Készíts nagyobb borsóméretű golyókat a tésztából. Sütőpapírral vagy szili-kon lappal bélelt tepsiben egy kanál segítségével nyomkodd laposra a golyókat. 15-20 percnyi sütés után – a lapocskák legyenek aranybarnák – kész a cicaropogós.
Melegen ne add a cicának.
Húsos zabpehely
Hozzávalók: 4 csésze zabpehely 2 tojás 90 dkg darált sovány marha (vagy csirke, pulyka, szív, nyúl vagy bárány) 2 teáskanál alaposan megmosott, szárított és porrá tört tojáshéj (vagy csontliszt) 2 evőkanál növényi olaj tőkehalmáj olaj (A-viatmin) 1/2 csésze búzacsíra 1 teáskanál apróra darabolt friss nyers zöldség (pl. sárgarépa, spenót...)
Keverd össze a hozzávalókat, és így főzd puhára a zabpelyhet. Ez a mennyiség körülbelül 12 adagra elegendő, attól függően, hogy mekkora a macskád, és mennyire aktív. Egy kevés májat is adhatsz hozzá, de kizárólag azzal készítve nem az igazi.
forrás: pets-magazin
|